Eurovision 2010: εμφάνιση προς εμφάνιση

To ποστ γράφεται κατά την διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision και αποτυπώνει το πως βλέπουμε την κάθε χώρα που διαγωνίζεται λεπτό προς λεπτό:


Αζερμπαϊτζάν: Σαβούρα, Σαφούρα, όπως και να την λένε ήταν μία Θεά. Τι; Το τραγούδι πως ήταν; Ούτε καν δώσαμε σημασία.

Ισπανία: Χορευτικά α λα μολυβένιος στρατιώτης και ένας τραγουδιστής με μαλλί λαβύρινθο για τις ψείρες. Συμπαθητικό προς το αδιάφορο τραγούδι.

Νορβηγία: Κάπου πρέπει να ήταν κρυμμέο ένα auto cue. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι ο τραγουδιστής συλλάβιζε;

Μολδαβία: Βιολί, σαξόφωνο, λίγο κιτς, λίγη Futura, λίγο «θα ήθελα να ήμουν Lady Gaga» αλλά όλα μαζί στο επίπεδο του nothing special

Κύπρος: Κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή παρουσία. Ωραία μπαλάντα που στίχο με στίχο δυναμώνει. Κακώς τη θεωρούσαν οι γιουροβιζιονολόγοι outsider.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πλήξη. Το καλύτερο ήταν το ντύσιμο… Mr Bean των τύπων που έκαναν φωνητικά.

Βέλγιο: Οι ειδικοί το είχαν για φαβορί και οι μουσικοί έλεγαν τα καλύτερα. Το παλικάρι με το στραβό στόμα και φωνή που αν δεν βλέπεις νομίζεις ότι τραγουδά κάποια χωριατοπούλα είπε ένα άσμα που και να νικήσει θα το ξεχάσουμε πάρα πολύ σύντομα.

Σερβία: Ο Μπρέγκοβιτς αποδεικνύει ότι δεν έχει τίπτα νέο να δώσει πέρα από τους κλεμμένους παραδοσιακούς Σέρβικους ρυθμούς. Ο Αλκαίος κάνει καλύτερες διασκευές. Όσο για τον ερμηνευτή-Κωστέτσο… τι να πούμε; Ο Σιανίδης και ο Σαμαράς έλειπαν από την σκηνή.

Λευκορωσία: Πυγολαμπίδες στα φωνιτικά και ένα ωραιότατο νανούρισμα.

Ιρλανδία: Σαν να βλέπουμε μία -σαφώς ταλαντούχα- νοικοκυρά, μάνα πέντε κουτσούβελων, να παρατά το πλύσιμο των πιάτων να ρίχνει πάνω της την τουαλέτα της θείας της και να βγαίνει στην σκηνή. Ένα ακόμα αδιάφορο τραγούδι.

Ελλάδα: Σαν τραγούδι δεν μας αρέσει. Το έχουμε ξαναπεί. Γουστάρουμε βέβαια που έχει Ελληνικό στίχο. Η σκηνική παρουσία του Αλκαίου είναι βγαλμένη από τα προ δεκαετίας σόου του και αυτό μας αρέσει. Όσοι δεν τον είχαν δει παλιά εντυπωσιάστηκαν. Όσοι τον είχαμε δει, χαρήκαμε που δείχνει να βρίσκει αυτό που είχε χάσει. Σε γενικές γραμμές ότι πιο εντυπωσιακό βγήκε στην σκηνή της Eurovision. Άμα ήταν ωραίο και το τραγούδι... Αυτό το γυρισματάκι που θυμίζει Καραγκιόζη δεν μπορούμε ακόμα να το χωνέψουμε.

Ηνωμένο Βασίλειο: Είκοσι χρόνια πίσω; Τριάντα; Σαν να γράφουν οι Στοκ, Αϊταμν και Γουτερμαν.

Διάλειμμα για διαφημίσεις. Ελλάδα, Κύπρος και Αζερμπαιτζάν είναι ότι καλύτερο έχει παίξει μέχρι στιγμής.

Γεωργία: Sorry, όλη μας η προσοχή πήγε στο να δούμε αν η τραγουδίστρια έχει μουστάκι κάτων από τα δύο κιλά μακιγιάζ. Ασφαλές πόρισμα δεν καταφέρπυμα να βγάλουμε.

Τουρκία: Ίσως η πιο μοντέρνα παρουσία. Δυνατοί αν και το σόου τους θα σήκωνε λίγο πιο ροκ ήχο.

Αλβανία: Σε μία φάση νομίζαμε ότι είδαμε την Μπέθυ Αργυράκη. Τελικά η Αλβανίδα είχε μεγαλύτερη μύτη και σίγουρα είναι αρκετά πιο νέα. Στην γωνία είδαμε και τα... γκόσπελ φωνιτικά μαζί ένα βιολιτζή που μοιάζει με τον Γκλιγκόροφ. Λίγο ότι να ναι η κατάσταση.

Ισλανδία: Πράγματι η Ήρα μοιάζει με την Κιάρα της Μάλτας. Φωνάρα η μανδάμ. Και το τραγούδι πραγματικά αξιόλογο με δύναμη στο ρεφρέν. Μακάρι να κερδίσει και να τραβολογιούνται στην Ισλανδία του χρόνου για τον διαγωνισμό. Θα έχουν πλάκα οι ανταποκρίσεις κάτω από το ηφαίστειο!

Ουκρανία: "Αλιόσα" ξέραμε τον Ασάνοβιτς (πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ). Τώρα ανακαλύπτουμε ότι είναι... γυναικείο όνομα! Όμορφη και με καλή φωνή που καταναλώνεται στο να φωνάζει παρά να τραγουδά. Κι ένα τραγούδι που οι στίχοι με την μουσική δεν βρίσκονται πουθενά και καταλήγει να μοιάζει περισσότερο με φασαρία.

Γαλλία: Ε, τώρα να μην πούμε ότι μας ανέβασε την διάθεση; Τι; Χρειάζεται παραπάνω σχολιασμός;

Ρουμανία: Ωπ.. η Ρομουνίτσα είναι ίδια η Τίφανι Άμπερ Θίσεν (οι αρχαίοι θα την ξέρετε ως Βάλερι του Μπέβερλι Χιλς). Α, ναι , είπε κι ένα τραγουδίδι μαζί με ένα άλλο τύπο. Ναι, οκ, τίποτα το φοβερό.

Ρωσία: Αχ τον κακομοίρη... Τι πράμα είν τούτο; Και αυτό το... εφέ με την φωτογραφία της πρώην γκόμενα τους (ένα σκίτσο της κακιάς ώρας)... Τι κουλτούρα! Κουλτούρα να φύγουμε που λένε. Έλεος.

Αρμενία: Οκ, η γκόμενα κόβει την ανάσα. Το τραγούδι είναι συμπαθητικό και αν αργότερα γίνει κι ένα καλό ρεμίξ μπορεί να κάνει και σουξέ. Γιατί έτσι βγήκε στην Eurovision πάνω που νομίζεις ότι πάει να "δώσει" τελικά σε αφήνει σε ρηχά νερά. Η τραγουδίστρια πάντως πανέμορφη.

Γερμανία: Σε στιχουργικό κόνσεπτ "θες να κόψω της φλέβες μου για σένα" η Γερμανίδα αοιδός δείχνει να είναι επιρεασμένη από την Κέιτι Πέρι. Συμπαθέστατη παρουσία και χαζοτράγουδο (αυτό δεν το λέμε για κακό) που φτιάχνει την διάθεση.

Πορτογαλία: Ωραιότατο. Αλλά μόνο για να ακούγεται σε εστιατόρια και χαμηλόφωνα. Βοηθάει στην πέψη. Μέχρι εκεί.

Ισραήλ: Στην ίδια κατηγορία με την Πορτογαλία. Το σώζει μόνο ένα σημείο που αν ακούσαμε καλά λέει: "Κε μαλάκαχ".

Δανία: O Δανός μάλλον έχει βουλωμένη μύτη. Αυτό ήταν και ότι πιο αξιο προσοχής είχε το ανιαρό -όχι όμως κακό- τραγούδι.


Μας άρεσαν:

Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία. Και μπόνους η Αρμενία και η Ισλανδία. Όλα τα άλλα τα θεωρούμε ως συμπληρωματικά για να πέσουν sms και να βγάλει φράγκα η EBU.


Τι ψηφίσαμε:

Κανέναν. Η τελευταία φορά που στείλαμε sms στην Eurovision ήταν το 2006 όταν στηρίξαμε τους Lordi.