50.000 ευρώ την εβδομάδα!

Γράφει ο Λυσίας

Αγαπητέ Σπύρο, η Σεμίνα, έχει γράψει την ιστορία της. Και είναι πλαισιωμένη με περγαμηνές αυτή. Δεν λιβανίζω κανέναν .
Δεν πληρώνομαι από κανέναν. Την συνείδησή μου μόνο διαφυλάττω…..

Εάν οι χαμηλωμένοι σου τόνοι, στην συνέντευξη, είναι ειλικρινείς, θα στο ξαναπώ. Μαγκιά σου. Γιατί η Σεμίνα, την οποία γνωρίζεις, είναι θαυμάσιος άνθρωπος. Με παιδική ψυχή. Και το ξέρεις. Και ναι, σ’ έχει καλέσει στις εκπομπές της.

Εάν, πίσω από το χαμήλωμα των τόνων σου, παραφυλάς κρυμμένος, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δικαίωμά σου πάλι. Απλά θα συνεχίσεις να μου δίνεις θέματα. Γιατί τα κυβερνητικά και ο Πάγκαλος, με κουράσανε.

Όσο για το κόστος της εκπομπής, οφείλεις να το μάθεις. Και να το θυμάσαι σε επόμενη συνέντευξή σου. Γιατί αλτσχάιμερ επιλεκτικό, με λεφτά που και γω καταθέτω, δεν το επιτρέπω. ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕ Η ΣΕΜΙΝΑ. Γιατί εκεί πλήρωνε ο ιδιώτης. Και τέτοιες συγκρίσεις είναι ανεπίτρεπτο,
Σπύρο μου, να κάνεις. Εάν δεν τα καταφέρνεις, προσέλαβε έναν επικοινωνιολόγο. Κοντά 22.000 ευρώ το επεισόδιο -λένε οι ειδήμονες- παίρνεις. Άσε και κάτι να φάει κανένας άλλος. Δέκα μουσαντένιες ειδικότητες αναφέρονται στο κοστολόγιο – αμοιβολόγιο, χωρίς να υπάρχουν, για να παίρνεις και εσύ το κάτι τις σου.

Συμβουλέψου λοιπόν κανέναν, για τα περί συμπεριφοράς σου, και άσε τις συγκρίσεις με την όποια Σεμίνα.
Εάν και κείνη πάει στην ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (που ούτε απ έξω δεν περνά απ ότι ξέρω) και βάλει με τσαμπουκά το χέρι της στην ΤΣΕΠΗ μου άδικα και καταχρηστικά, θα τα ακούσει και εκείνη. (Αλλά εκείνη παραιτήθηκε πριν 2 χρόνια από την ΕΡΤ λόγω ..αηδίας!) Παρόλο που ξέρει, πόσο πολύ την αγαπώ.

Τέλος κλείνοντας, να σου πω Σπύρο, πως πριν από σένα, την πυρίτιδα ( στην ΕΡΤ ) την ανακάλυψαν άλλοι. Μουσική εκπομπή, με τεράστια επιτυχία με 80% τηλεθέαση, πολύ πριν από σένα, έκανε ο Νίκος Μαστοράκης, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, αλλά κι ο Παναγιώτης Μυλωνάς με υψηλότατη θεαματικότητα και ...700 ευρώ κόστος) και πολλοί
πολλοί ακόμα. Ας χαμηλώνουμε λοιπόν τους τόνους. Και ας κάνουμε σεμνά, ό,τι κάνουμε, για να έχουμε και την υγεία μας, ρε παιδιά….

Σπύρο…. Δεν τα ισοπεδώνω όλα. Σε είδα πριν τρία - τέσσερα χρόνια, σε μια θεατρική παράσταση και υποκλίθηκα. Σε ταύτισα με τον Χόρν. Και πραγματικά σε παραδέχθηκα……

Εάν με την τηλεοπτική σου ιδιότητα και την ανεξέλεγκτη φλυαρία σου, δεν με προκαλούσες, θα έμενα εκεί.

Γιατί καλός ηθοποιός είσαι ….. Ερμηνεύοντας και το πιο δύσκολο κείμενο. Η τηλεόραση όμως, είναι ένα σπορ περίεργο….. Ίσως και -η διαχείρησή της- να μην σου ταιριάζει, γιατί ενίοτε είναι και επικίνδυνο.

Εννοείται πως η αναγνώρισή μου στις αξίες που κουβαλάει η Σεμίνα, δεν έχει συνάρτηση, με την ανάρτηση του παρόντος. Εάν θέλει το δημοσιεύει. Εγώ, έτσι και αλλιώς θα την αγαπώ. Όπως πιστεύω ( κρυφά ) κι ο Σπύρος.


ΥΓ. 1 Αφού λες ότι δεν γνωρίζεις το κόστος της εκπομπής σου, πώς ξέρεις ότι κοστίζει τα μισά από της Σεμίνας;


ΥΓ.2 Ιδού και το δελτίο τύπου της ΕΡΤ, για να ξέρεις πόσο μας κοστίζεις.

«Η διοίκηση της ΕΡΤ, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το κόστος των νέων επεισοδίων της εκπομπής «Στην υγειά μας» και στο πλαίσιο της οικονομικής διαφάνειας, σας ενημερώνει ότι το Δ.Σ. της ΕΡΤ ενέκρινε για την τηλεοπτική περίοδο 2010-11 την παραγωγή 36 επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων και τριών εορταστικών (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα).

Το συνολικό κόστος έκαστου επεισοδίου ανέρχεται στο ποσό των 47.692 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) , ενώ τα τρία εορταστικά επεισόδια θα έχουν επιπλέον κόστος 2.850 ευρώ έκαστο.

Αξίζει να επισημάνουμε πως τον Σεπτέμβριο του 2009, για την ίδια εκπομπή είχαν εγκριθεί 35 επεισόδια με κόστος 65.022 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) έκαστο, ενώ τα τρία εορταστικά επεισόδια κόστιζαν επιπλέον 6.000 ευρώ ανά εκπομπή.

Με δεδομένο ότι η εκπομπή ανταποκρίνεται πλήρως στις ποιοτικές και αισθητικές απαιτήσεις της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ παραλλήλως επιτυγχάνει υψηλή τηλεθέαση (την πρώτη μεταξύ των τακτικών εκπομπών της) και διαφημιστικά έσοδα, η διοίκηση της ΕΡΤ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στο τρέχον δυσμενές περιβάλλον και πέτυχε, αφενός μεν να την διατηρήσει στο πρόγραμμά της, αφετέρου δε να μειώσει δραστικά το κόστος της κατά 765.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή σε ποσοστό 31%.»