Ο Έλληνας, ο Τούρκος και ο Αμερικανός



Σε αντιπαράθεση βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπνουλάχ Γκιουλ όταν κατα τη συζήτηση των σχέσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ο δεύτερος, έφερε στο τραπέζι τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας περί εισόδου του Τουρκοκυπριακού τμήματος της Κύπρου στον διεθνή Οργανισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για λυθεί το θέμα του Κυπριακού και ζήτησε οι ήδη μετέχοντες στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο να συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να επιτύχει η προσέγγιση και να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τόνισε ότι πρέπει να αφεθούν οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Κοντά βρέθηκε και ο Α.Γκιουλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

mediasoup