Ads 468x60px

Μνημόσυνο Νο2


Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της σημερινής Ελευθεροτυπίας και το έγγραφο που δείχνει το νέο Μνημόνιο που θα...
υπογράψει η κυβέρνηση, έρχεται να επιβεβαιώσει όσα γράφαμε στο antinews για τα μέτρα που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. (Μετά την κηδεία το μνημόσυνο (Μνημόνιο 2))
Ερχεται επίσης να διαψεύσει υπουργούς που διατυμπάνιζαν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο. Δυστυχώς για τον τόπο διαψεύδονται οικτρά και πλέον δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες. Το είχαμε γράψει: Ακόμη κι αν παραδεχθούμε ότι χρειαζόταν το Μνημόνιο του Μαίου δεν γίνεται με τίποτε να δεχθούμε ότι όποτε το ΔΝΤ γουστάρει θα μας βάζει να υπογράφουμε αναθεωρήσεις και νέα κείμενα, υποθηκεύοντας για πάντα το μέλλον του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν 20 μέτρα που δεσμεύεται η Ελλάδα να υλοποιήσει, πολλά από αυτά σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μερικές εβδομάδες ότι έχουν συμφωνηθεί.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
* Εως το τέλος Μαρτίου του 2011 θα δημοσιευθεί η έκθεση για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες των επικουρικών συντάξεων. Οι δύο μελέτες (και των κύριων ταμείων) θα επικυρωθούν από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε.
* Εως τον Ιούνιο θα ληφθούν μέτρα αναμόρφωσης της κεντρικής διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων.
* Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει «πράξη αναθεώρησης των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος», αν οι εκτιμήσεις δείξουν αύξηση στις δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες άνω του 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.
* Θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου προσωρινές προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060, που εκτός από το ΙΚΑ θα εκτιμούν το «καθεστώς σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ».
* Με ξεχωριστή ρύθμιση θα γίνει «αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών συντάξεων».
Τα σημεία αυτά σημαίνουν ότι έρχονται νέα μέτρα στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, πιο επώδυνα που θα φέρουν περικοπές στις επικουρικές ή ακόμη και κατάργησή τους σε ταμεία που δεν τα βγάζουν πέρα. Επίσης, νέες περικοπές σε συντάξεις κύριας ασφάλισης, εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Στο νέο Μνημόνιο δίνεται το πράσινο φως στην κυβέρνηση να πάρει κι άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για εξοικονόμηση πόρων, όπως αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, πάγωμα συντάξεων, έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, μείωση των επενδύσεων, αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, του φόρου στα είδη πολυτελείας, πράσινο φόρο, περικοπή δαπανών δήμων, επιβολή τέλους για ημιυπαίθριους χώρους.
Ακόμη, θα ζητηθεί έως το τέλος του έτους τεχνική συνδρομή από διεθνείς εμπειρογνώμονες για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και της διαχείρισης των νοσοκομείων ενώ θεσπίζεται η καταβολή 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή θα πληρώνουμε τη… δημόσια δωρεάν υγεία έχουμε δεν έχουμε.
Μπαίνει ψαλίδι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στο τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, «με στόχο τη μείωση των καλυπτόμενων επαγγελμάτων σε ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν υπερβαίνει το 10%».
Φυσικά ζητείται να μην έχουν ελλείμματα δήμοι και ΔΕΚΟ, πράγμα σωστό που θα σημάνει όμως χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Και για το… τυράκι της υπόθεσης, το ΔΝΤ συναινεί ώστε το έλλειμμα το 2011 να είναι 3,2% αντί για 3%, μας χαρίζουν δηλαδή 0,2%. Επίσης, μειώνει την περικοπή οι επενδύσεις από εγχώριους πόρους κατά 500 εκατ. ευρώ από 1 δις ενώ μειώνονται κατά 100 εκατ. τα έσοδα από τις αντικειμενικές αξίες (400 αντί 500 εκατ.) αφού βλέπουν ότι η κτηματαγορά καταρρέει οπότε έσοδα δεν θα εισπράξουν.
Αν από όλα αυτά δεν πειστήκατε ότι το νέο Μνημόσυνο είναι για το καλό μας, ρωτήστε την κυβέρνηση γιατί εξακολουθεί να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική της υποτέλειας στο ΔΝΤ.

antinews.gr
 
 
Blogger Templates