Η εξέλιξη της μπάλας του Mundial απο το 1930 έως και σήμερα


gtf001.jpg
Το Mundial τελείωσε και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ισπανία δίκαια στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. Παρ όλα αυτά σήμερα θα κάνουμε μία ανασκόπηση - αφιέρωμα στις μπάλες των Mundial απο το 1930 (Ουρουγουάη) έως και την φημισμένη (και αποτυχημένη!) μπάλα απο φινίρισμα υψηλής τεχνολογίας "Dzhabulani» (Jabulani).
gtf002.jpg
Η Μπάλα "T-Model" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930, που διεξήχθη στην Ουρουγουάη.

gtf003.jpg
Η Μπάλα "Federale 102" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934, που διεξήχθη στην Ιταλία.

gtf004.jpg
Η Μπάλα "ALLEN" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, που διεξήχθη στην Γαλλία.

gtf005.jpg
Η Μπάλα "Super T Duplo" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, που διεξήχθη στην Βραζιλία.

gtf006.jpg
Η Μπάλα "Swiss WC Ball Match" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, που διεξήχθη στην Ελβετία.

gtf007.jpg
Η Μπάλα "TOP-STAR" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, που διεξήχθη στην Σουηδία.

gtf008.jpg
Η Μπάλα "MR. CRACK" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, που διεξήχθη στην Χιλή.

gtf009.jpg
Η Μπάλα "Challenge 4-Star" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, που διεξήχθη στην Αγγλία.

gtf010.jpg
Η πρώτη "επίσημη" μπάλα "Telstar" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Ήταν μία δερμάτινη μπάλα, ραμμένη στο χέρι. Το σχέδιο της ήταν ασπρόμαυρο για να είναι καλύτερα ορατή στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της τότε εποχής. Από εκείνη την χρονιά και έπειτα καθιερώθηκε το να υπάρχει μία αποκλειστική μπάλα για κάθε νέο Παγκόσμιο Κύπελλο!

gtf011.jpg
Η Μπάλα "Telstar Durlast" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, που διεξήχθη στην Γερμανία.

gtf012.jpg
Η Μπάλα "Tango Riverplate" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, που διεξήχθη στην Αργεντινή.

gtf013.jpg
Η Μπάλα "Tango España" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, που διεξήχθη στην Ισπανία.

gtf014.jpg
Η Μπάλα "Azteco Μεξικό" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, που διεξήχθη στο Μεξικό. Ήταν η πρώτη επίσημη μπάλα των πρωταθλημάτων της FIFA. Κατασκευάστηκε προσεγμένα από ειδικά υλικά που την έκαναν ιδανική και με μικρό αριθμό απορρόφησης νερού.

gtf015.jpg
Η μπάλα διμηουργήθηκε απο την Adidas, και ήταν 100% συνθετική. Για την κατασκευή της (στο εσωτερικό της στρώμα) χρησιμοποιήθηκε αφρός πολυουρεθάνης, που της επέτρεπε να είναι πιο ζωντανή, γρήγορη και εντελώς αδιάβροχη. Έμπνευση για την διμηουργία της ήταν τα τρία κεφάλια λιονταριών που συναντάμε και στην Ιταλική ιστορία (Πολιτισμικό στοιχείο των Ετρούσκων)

gtf016.jpg
Η Μπάλα "Questra" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

gtf017.jpg
Η μπάλα "EQT Tricolore" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στην Γαλλία. Ήταν η πρώτη επίσημη έγχρωμη μπάλα και για τον σχεδιασμό της χρησιμοποιήθηκαν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας σε συνδυασμό με έναν... κόκορα (το επίσημο σύμβολο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας)

gtf018.jpg
Η μπάλα "Fevernova" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στα γήπεδα της Νότιου Κορέας και Ιαπωνίας. Ο σχεδιασμός της ήταν πρωτοποριακός και διέφερε απ όλες τις άλλες. Τα χρώματα της ήταν εμπνευσμένα απο την κουλτούρα των Fevernova της Άπω Ανατολής. Το ειδικό στρώμα συνθετικού αφρού συνέβαλε στη βελτίωση των χαρακτηριστικών της μπάλας και σε συνδυασμό με το τριπλό στρώμα υφάσματος καθιερώθηκε ως μία μπάλα μεγάλης ακρίβειας με ταυτόχρονη προβλεψιμότητα πορείας.

gtf019.jpg
Η μπάλα "Teamgeist" χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γήπεδα της Γερμανία. Ήταν μία μπάλα με τεχνολογία που της επέτρεπε να παρέχει αντοχή στο νερό, λεία επιφάνεια και ενυπωσιακή βελτίωση του βαθμού αποτελεσματικότητας της. Όνομα της μπάλας "Teamgeist" σημαίνει "ομαδικό πνεύμα".

gtf020.jpg
Η επίσημη μπάλα ποδοσφαίρου "Jabulani" χρησιμοποιήθηκε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ν. Αφρικής. Είναι κατασκευασμένη στο 100% απο θερμοπλαστική πολυουρεθάνη. Πρόκειται για την πιο αεροδυναμική μπάλα που δημιουργήθηκε ποτέ. Η adidas κατα την παρουσίαση της ανέφερε πώς επρόκειτο για μπάλα υψηλού επιπέδου με εντυπωσιακές επιδόσεις στον αέρα. Παρ όλα αυτά η μπάλα συζητήθηκε όσο καμία άλλη λόγο της απρόβλεπτης πορείας που έπαιρνε. Ή μπάλα εξέθεσε πολλούς τερματοφύλακες και έκανε ακόμη και την ΝΑΣΑ να ασχοληθεί μαζί της. Τελικά η FIFA υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε να την αποσύρει μετά το Mundial