Η Οσμή του...«Πανικού»

Τον Αύγουστο του 2006 ένα ναυλωμένο πλοίο ελληνικών συμφερόντων ξεφορτώνει στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού, 400 τόνους αποβλήτων από επεξεργασία πετρελαιοειδών. Βυτιοφόρα αδειάζουν τα απόβλητα σε 17 σημεία, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γύρω από το μεγαλύτερο λιμάνι της δυτικής Αφρικής.

Τις επόμενες ημέρες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για μια αποπνικτική μυρωδιά στον αέρα. Περισσότεροι από 100.000 σπεύδουν στα νοσοκομεία με δερματοπάθειες, κάψιμο στα μάτια, δύσπνοια, αιμόπτυση και πόνους στο στομάχι. Ορισμένες γυναίκες θα αναφέρουν αποβολές, ενώ η κυβέρνηση της χώρας καταγράφει 16 θανάτους.

Η πολυεθνική εταιρεία «Trafigura», η οποία μετέφερε τα απόβλητα, βρίσκεται ξαφνικά στη δίνη ενός «τοξικού σκανδάλου» με δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα. Η πρωτοφανής υπόθεση φτάνει ως τα δικαστήρια του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, ενώ οι προεκτάσεις της φαίνεται να αγγίζουν ακόμη και την ελευθερία του Τύπου στη Μεγ. Βρετανία.


Μετά από μια μήνυση στο BBC, την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στην εφημερίδα «Guardian» και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για καταβολή αποζημιώσεων σε 31.000 κατοίκους του Αμπιτζάν, ο διευθυντής της εταιρείας αρνείται την τοξικότητα των αποβλήτων και υποστηρίζει ότι 100.000 άνθρωποι κατέληξαν στα νοσοκομεία, ορισμένοι με συμπτώματα γρίπης αλλά οι περισσότεροι από...πανικό!

Το νέο ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης» ερευνά σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ και Αμπιτζάν τη μυστηριώδη υπόθεση που κάποιοι χαρακτήρισαν ως το «Τσερνομπίλ της Αφρικής».


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Γεράρδης

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Σωτήρης Δανέζης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ - ΕΡΕΥΝΑ: Κώστας Καλλέργης

ΕΡΕΥΝΑ: Έλλη Κοκκινοπούλου, Ιωάννα Λουλούδη, Λίνα Δαμουλά, Ιωάννα Τσέτικα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ/ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Άρης Βιτάλης

ΜΟΝΤΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Αλέξανδρος Κωνστάντης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς

ΓΡΑΦΙΚΑ: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Γιάννης Παπαδάκος

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΤΥΠΟ Α.Ε.: Λίτσα Δελή

«Εμπόλεμη ζώνη» με τον Σωτήρη Δανέζη, την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 στις 23.50 στο MEGA