ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ - 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010


Την Κυριακή 25 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας 2010, θα απομένουν μόνο 250 ημέρες για την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ώστε όλες οι ενδημικές στην ελονοσία χώρες να επιτύχουν καθολική κάλυψη με βασικές παρεμβάσεις ελέγχου της ελονοσίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 850.000 άνθρωποι από το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Από εκείνους που πεθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο, σχεδόν το 90% ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό είναι ακόμα πιο απαράδεκτο.

Ο στόχος είναι επιτεύξιμος και έχει γίνει πραγματική πρόοδος. Υπήρξε σημαντική αύξηση στην κάλυψη με εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες σε αρκετές Αφρικανικές χώρες, που οφείλεται κυρίως σε εκτεταμένες εθνικές εκστρατείες διανομής με έμφαση να προσεγγιστούν όσοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από την ελονοσία: οι φτωχοί και αγροτικοί πληθυσμοί.

Η διπλή προσέγγιση στη μάχη ενάντια στην ελονοσία - από την καλύτερη κάλυψη με κουνουπιέρες μέχρι την αυξημένη χρήση θεραπειών βασισμένων στην αρτεμισινίνη για την περίθαλψη των ασθενών - είναι αυτό που χρειάζεται για να βοηθήσουμε να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Ισχυρές συνεργασίες μεταξύ κρατών, δωρητών, διεθνών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικών οργανισμών, έχουν οδηγήσει στις μεγάλες επιτυχίες για την καταπολέμηση της ασθένειας και αυτό πρέπει να συνεχισθεί.

Η καταπολέμηση της ελονοσίας επιφέρει και άλλα οφέλη:

  • Μειώνει το φόρτο εργασίας στα ήδη επιβαρυμένα κέντρα υγείας.
  • Μειώνει τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας του AIDS καθώς η ελονοσία συντελεί σημαντικά σε αυτούς τους θανάτους.
  • Μειώνει τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας του υποσιτισμού καθώς όντας εξασθενισμένοι από την έλλειψη τροφής, είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν αν προσβληθούν από ελονοσία.
  • Βελτιώνει την υγεία των εγκύων γυναικών και ως εκ τούτου βελτιώνει την υγεία των βρεφών τους.

Η μάχη ενάντια στην ελονοσία μπορεί να κερδηθεί και τώρα ο κόσμος πρέπει να ενωθεί ώστε να εξασφαλίσει ότι κανένας δεν θα πεθαίνει από το τσίμπημα ενός κουνουπιού.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας 2010 δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση για τις προόδους που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της νόσου στην Αφρική, που έγινε από τη UNICEF για λογαριασμό της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Ελονοσίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως την περίοδο 2004-2009 υπήρξε δεκαπλασιασμός της παγκόσμιας χρηματοδότησης κατά της ελονοσίας που έφθασε τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, πενταπλασιασμός της παγκόσμιας παραγωγής εντομοκτόνων κουνουπιέρων που έφθασαν στα 150 εκατομμύρια το χρόνο και αύξηση στο 30κονταπλάσιο στην παροχή θεραπευτικής αγωγής βασισμένης στην αρτεμισινίνη που έφθασε τα 160 εκατομμύρια δόσεις το 2009.

Δείτε όλη την έκθεση εδώ