O Μπολτ και τα ανθρώπινα όρια


Το αθλητικό θέμα της ημέρας είναι το νέο -απίστευτο- ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα με 9,58.

Και φυσικά έχει αρχίσει πάλι μία συζήτηση περί επιδόσεων που ξεφεύγουν από τις ανθρ'ωπινες δυνατότητες, υπόνοιες για ντόπινγκ και πολλά άλλα που αμφισβητούν τον πιο γρήγορο άνθρωπο στον πλανήτη αυτή την στιγμή.

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι κάνει ο Μπολτ και ο κάθε Μπολτ για να γίνει υπεραθλητής.

Απλά θα πούμε ότι σε όλα όσα λέμε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και κάποια πράγματα σχετικά με τα ρεκόρ.

Κάθε αλλαγη στα δεδομένα, έστω και μικρή, παίζει το ρόλο της.

Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Τσέσε Όουενς θα μπορούσε να κάνει ρεκόρ ανάλογο με του Μπόλτον γιατί εκείνη την εποχή δεν είχαν τα σημερινά παπούτσια ή τον συνθετικό στίβο. Επίσης παίζουν ρόλο και πολλοι άλλοι παράγοντες όπως πχ το υψόμετρο της περιοχής που διεξάγεται ένας αγώνας. Απ όσο ξέρω μόνο στην δύναμη του ανέμου υπάρχουν δικλύδες και δεν καταγράφονται ρεκόρ αν είναι ευνοϊκός από ένα ποσοστό και πάνω.

Υπολόγισε και κάτι ακόμα. Ο Μπολτ (και πολλοί άλλοι) τρέχουν με φανέλα και όχι με κολά. Η φανέλα όσο να ναι δημιουγρεί μία αντίσταση. Όπως δημιουγρεί και το άφρο μαλλί. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αντίσταση όσο υπάρχει στο νερό, ωστόσο δεν πάυει να είναι κάτι απλό που μπορεί διορθώσει ένα αθλητής σαν τον Μπολτ για να πετύχει και νέο ρεκόρ. Αρκεί μόνο να κρατήσει την ίδια επίδοση του.

Όσο για τα χαπάκια κλπ, δεν υπάρχει επαγγελματίας αθλητής που να μην πέρνει σκευάσματα. Το θέμα είναι αν είναι παράνομα ή μη. Επίσης ένα νέο σκεύασμα μπορεί να μην είναι καταχωημένο όποτε να περνάει και αργότερα να τεθεί παράνομο. 'Η κάποιο που σήμερα είναι νόμιμο σε πέντε χρόνια να μην είναι.

Πιστεύει κανείς ότι ο Τζέσε Όουενς για παράδειγμα, δεν έπαιρνε κάτι; Και όταν λέω "κάτι" εννοώ το νόμιμο της εποχής του. Τι; Μόνο με ραπανάκια (λέω ένα τυχαίο) την έβγαζε;

Επίσης λέμε για τους αθλητές τους σπρίντερ. Τα κατορθώματα του Μπούμκα τα ξεχνάμε;

Ή για να το πάω και αλλού, ξεχνάμε τον Μάικλ Τζόρνταν; Ο τύπος πήδαγε σχεδόν από το τρίποντο (το αμερικάνικο μάλιστα) και κάρφωνε. Δεν αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ αν ένας άνθρωπος μπορεί να πετάει.

Όλα αυτά τα λέμεαπλά για σκέψη. Δεν δίνουμε απάντηση σε τίποτα και το τονίζουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.