To... "νέο ναρκωτικό" που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια!

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα του Τύπου που αναπαρήγαγαν και blogs κάνουν αναφορά σε ένα «νέο ναρκωτικό» που ενδεχομένως ήταν και αυτό που επέφερε το θάνατο νεαρού ηθοποιού.

Σύμφωνα με τις περιγραφές το ναρκωτικό αυτό βρίσκεται μέσα σε γυάλινο μπουκαλάκι, έχει υγρή μορφή, εισπνέεται και χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική επαφή.

Βάση αυτών των δεδομένων πρόκειται για τα πολύ γνωστά παγκοσμίως Poppers τα οποία παρασκευάζονται κανονικά από εταιρείες και πουλιούνται σε πολλά καταστήματα πόλεων του εξωτερικού.

Όμως δεν μιλάμε για μία παράνομη ουσία όπως είναι για παράδειγμα η κοκαΐνη, η ηρωίνη, τα ecstasy κα που είναι απαγορευμένες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Υπάρχουν κράτη που απαγορεύουν την παραγωγή και πώληση των poppers, υπάρχουν κράτη που τις επιτρέπουν, υπάρχουν όμως και κράτη που δεν έχουν καν σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Στις χώρες όπου παρασκευάζονται νόμιμα τα poppers φέρουν πάνω στο μπουκαλάκι μάρκα, εταιρεία παραγωγής και χημική σύνθεση. Έχετε δει παράνομα ναρκωτικά να φέρουν το όνομα της εταιρείας που τα παρασκευάζει; Το αν τα Poppers έχουν βλαβερές για την υγεία επιπτώσεις αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλύτερα ο ΕΟΦ και εκείνος θα πρέπει να αποφανθεί αν πρέπει να απαγορευτεί ή όχι η χρήση και η πώληση τους, η οποία στην χώρα μας προς το παρόν γίνεται μέσα από παραγγελίες στο internet.

Τι είναι όμως τα Poppers; Σύμφωνα με την Wikipedia τα poppers περιέχουν νιτρώδης ουσίες εκ των οπίων ορισμένες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για ιατρικούς λόγους όπως για παράδειγμα η κούρα της στηθάγχης (τέλη 19ου αιώνα). Άλλες νιτρώδεις ουσίες υπάρχουν σε αποσμητικά εσωτερικών χώρων και καθαριστές κεφαλών βίντεο! Τα poppers έγιναν μέρος της club κουλτούρας την δεκαετία του 1970 στις ντισκοτέκ και συνέχισαν στα 80ς και τα 90ς. Βασικός λόγος της χρήσης τους είναι για την αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Με την εισπνοή τέτοιων ουσιών χαλαρώνουν οι λείοι μύες όπως οι σφιγκτήρες του πρωκτού και του αιδοίου, αυξάνουν οι παλμοί της καρδιάς, η θερμότητα του σώματος και η διέγερση. Και όλα αυτά διαρκούν για δύο περίπου λεπτά. Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες έρευνες η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σε άντρες προσωρινή στυτική δυσλειτουργία.

Η χρήση τους σε συνδυασμό με Viagra μπορεί να επιφέρει μεγάλη πτώση της πίεσης και να οδηγήσει σε λιποθυμία ή καρδιακή προσβολή. Ακόμα πιο επίφοβη είναι η χρήση μαζί με ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο αείμνηστος ηθοποιός φέρεται να είχε πέσει σε αυτή την παγίδα).

Είτε είναι νόμιμα είτε είναι παράνομα δεν παύουν να αποτελούν ένα χημικό προϊόν που επηρεάζει την φυσική λειτουργία του σώματος και αν δεν χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους -και ελεγχόμενα- μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα.

Η θέση μας είναι κάθετα αρνητική όπως είναι και σε πιο απλές περιπτώσεις (και καθόλου παράνομες) όπως είναι για παράδειγμα η εισπνοή βενζίνης.

Περισσότερα σχετικά με το θέμα των poppers μπορείτε να βρείτε στα links

http://en.wikipedia.org/wiki/Poppers

http://greeknarcotic.tripod.com/narcotic/POPPERS.htm

http://www.dancesafe.org/documents/druginfo/poppers.php

Ps

Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι καλό είναι πριν δημοσιεύετε ένα ρεπορτάζ να κάνετε πρώτα ένα… ρεπορτάζ. Μην στέκεστε μόνο στην πρόκληση εντυπώσεων με βαρύγδουπους τίτλους και βασιζόμενοι σε ελλιπή στοιχεία που σας δίνει η πηγή σας ή ένα δελτίο τύπου.