Απολογισμός Ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές τέλος. Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, είτε όπως τα βλέπει είτε όπως τον συμφέρει. Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον οπότε ιδού πως τα βλέπουμε:

ΠΑΣΟΚ - 36,66%: Πύρρειος νίκη. Αν και κάποια στιγμή φλέρταραν ακόμα και με διαφορά 7% τελικά έμειναν στο 3,5%. Αν, όπως λένε, οι περισσότεροι που απείχαν ήταν οι ψηφοφόροι της ΝΔ για να δείξουν την αποστροφή τους στα σκάνδαλα τότε κανείς δεν μπορεί να υπογράψει ότι σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα ξαναρίξουν γαλάζια ψήφο. Και τότε αυτό το 3,5% ψαλιδίζετια για πλάκα. Προφανώς ο κόσμος ακόμα δεν έχει πειστεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει. Άλλωστε τα περισσότερα στελέχη του ήταν και στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ενώ από την εποχή του Ανδρέα -που σε κάθε εκλογές έχουμε... νεκρανάσταση με τι πρόσωπο του να πρωταγωνιστεί στις αφίσες- έχουν μείνει ψίχουλα. Θα πρέπει να προβληματιστούν και όχι να χαίρονται.

Νέα Δημοκρατία - 32,29%: Ο Καραμανλής είπε ότι πήρε το μήνυμα. Sorry αλλά περίμενε τις εκλογές για να το καταλάβει; Αν "έστελνε" τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα όταν αυτά έβγαιναν στην φόρα και έπεφτε η κυβέρνηση ο κόσμος θα τον στήριζε και θα ξανακέρδιζε για πλάκα και με μεγαλύτερη διαφορά. Άλλωστε η ΝΔ είναι one man show. Λιγοψύχησε και αυτό το πληρώνει.

ΚΚΕ - 8,35%: Ίσως ότι πιο σταθερό υπάρχει. Αδιάφορο κατά την άποψη μας και κολλημένο στην εποχή των διώξεων των κομμουνιστών.

ΣΥΡΙΖΑ - 4,69%: Η μεγάλη φούσκα. Με ποσοστά πολύ χαμηλότερα από το ΛΑΟΣ. Εκεί που ονειρεύονταν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ τώρα -βάση δηλώσεων του Τσίπρα- επιθυμούν συμμαχία με ΚΚΕ. Σε ενδεχόμενες εκλογές προβλέπουμε Βατερλό.

ΛΑΟΣ - 7,14%: Ένας έξυπνος Καρατζαφέρης καταφέρνει να γίνεται ρυθμιστής καταστάσεων. Ξέρει που στοχεύει. Όσοι σιχάθηκαν την ΝΔ και προτιμούν να τους κοπεί το χέρι από το να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνε σε αυτόν. Απειλεί άμεσα το ΚΚΕ αν και στόχος του είναι να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ. Αν μη τι άλλο το παίζει το παιχνίδι πολύ καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπερεκτιμά τις δυνατότητες του ΛΑΟΣ.

Οικολόγοι Πράσινοι - 3,49%: Όπως πολύ σωστά λέει και το Enimerwsi-gr αν οι αποκαλύψεις για τις ανθελληνικές θέσεις του Τρεμόπουλου είχαν γίνει ένα μήνα νωρίτερα τότε ο κόσμος θα είχε ενημερωθεί καλύτερα και δεν θα φτάναμε στο σημείο να τον έχουμε Ευρωβουλευτή. Τώρα την... κάτσαμε την βάρκα. Αν και δεν βλέπουμε να έχει και πολύ μέλλον ο τύπος. Το θέμα όμως τι ζημιά έχει να κάνει στην επόμενη 5ετία που θα είναι στην ευρωβουλή ακόμα κι αν δεν μπει στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο - 1,27%: Ο Στέλιος Παπαθεμελής θα πληρώνει μια ζωή το 1994. Τότε που με δικό του νόμο τέθηκε το ωράριο στα νυχτερινά κέντρα. Πολιτικά το μέλλον του κρίθηκε από τότε που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ. Τον τιμά που ποτέ δεν έγινε δεκανίκι της πρώην παράταξης του αλλά μέχρι εκεί. Δύσκολα θα πείσει για να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

ΑΠΟΧΗ: Οι μισοί Έλληνες δεν ψήφισαν. Άλλο ένα 7% περίπου πήγε στα μικρά κόμματα Κι αν συνυπολογίζουμε το ποσοστό που πήγε στους Οικολόγους Πράσινους (μιας και οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τις θέσεις τους υπέρ των Σκοπίων) τότε μιλάμε για ένα ποσοστό 60%. Δηλαδή το 60% των Ελλήνων δεν θέλουν τα κόμματα που ήδη βρίσκονται στην Βουλή.
Αλλά για να το πούμε απλά: "χέστηκαν" μιας και για τις έδρες καταμέτρηση γίνεται μόνο στις ψήφους και δεν συνυπολογίζεται η αποχή. Άρα πάλι οι "μεγάλοι" θα κάνουν τα κουμάντα τους. Φαντάζεστε αυτό το 50% που δεν πήγε στις κάλπες να έριχνε την ψήφο σε μικρά κόμματα; Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν με 19%, η ΝΔ με 16%, το ΚΚΕ με 4%, το ΛΑΟΣ με 3,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,3%, οι Οικ. Πράσινοι με 1,7% και ένας Θεός ξέρει πόσα άλλα "μικρά" κόμματα θα είχαν ποσοστά πάνω από 1,5%. Κάποιο ίσων να χτύπαγε ακόμα και την τρίτη θέση.
Και τότε θα βλέπαμε ότι οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι.
Αλλά μέχρι να τολμήσει ο Έλληνας να πιστέψει στην ψήφο του θα συνεχίσει το παραμύθι του "αν οι εκλογές άλλαζαν πράγματα θα ήταν παράνομες". Μία πιπίλα που την πέρασαν έντεχνα στον κόσμο για να τον κάνουν να νιώθει αδύναμος, να απογοητεύεται και όταν έρχεται η ώρα της κάλπης να ρίχνει την ψήφο του είτε στους "μεγάλους" (επιλέγοντας όχι ποιον προτιμά αλλά ποιόν δεν θέλει να βγει) είτε να απέχει.