Αχ, Μαρία Αντουανέτα... ε χμ... Αλογοσκουφή


Αφού εξήγγειλε φορολογικά μέτρα που θυμίζουν χαράτσι, τώρα παίρνει κάτι ψίχουλα από αυτά πίσω. Ίσως και να ήταν σχέδιο εξ αρχής. Τι εννοούμε; Θα σας διηγηθούμε μία ιστορία για να καταλάβετε.

Στην αρχαία Αίγυπτο ένα φτωχός πολίτης πήγε στον Φαραώ για να ζητήσει βοήθεια. Του είπε ότι ο ίδιος με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους ζουν σε ένα σπίτι 5χ5 και ότι οι συνθήκες είναι άθλιες.

Ο Φαραώ τον ρώτησε αν έχει κατσίκα. Ο φτωχός απάντησε «ναι». «Να την βάλεις κι αυτή μέσα στο σπίτι και να έρθεις την άλλη εβδομάδα να μου πεις αν είστε καλύτερα» ήταν η εντολή του.

Φοβισμένος και χωρίς να βγάλει άχνα ο φτωχός υπάκουσε.

Μία εβδομάδα μετά πήγε πάλι στο Φαραώ. Του είπε ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο φαραώ ρώτησε αν έχει αγελάδα. Η απάντηση ήταν καταφατική. «Βαλ’ τη κι αυτή μέσα και έλα πάλι την άλλη εβδομάδα να μου πεις αν είστε καλύτερα» του είπε.

Για να μην τα πολυλογούμε, ο φτωχός με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά έφτασαν στο σημείο να ζουν σε ένα σπίτι 5χ5 μαζί με μία κατσίκα, μία αγελάδα, ένα κόκορα, τρεις κότες κι ένα γουρούνι.

Όντας πια στα όρια της εξαθλίωσης και της βρώμας άκουσε το Φαραώ να του λέει: «Βγάλε έξω τον κόκορα και τις κότες και έλα την άλλη εβδομάδα να μου πεις αν είστε καλύτερα.

Μία εβδομάδα μετά ο φτωχός λέει στον Φαραώ ότι επιτέλους ήταν κάπως καλύτερη η κατάσταση. «Βγάλε και το γουρούνι και ξαναέλα» αποκρίθηκε ο Φαραώ.

Στην επόμενη επίσκεψη ο φτωχός ευχαρίστησε τον Φαραώ γιατί είχε βελτιωθεί η κατάσταση ακόμα πιο πολύ. «Τώρα βγάλε έξω και την αγελάδα και την κατσίκα» του είπε «και έλα την άλλη εβδομάδα να μου πεις τα νέα σου».

Ο φτωχός υπάκουσε με χαρά την τελευταία εντολή και όταν γύρισε στο Φαραώ έδειχνε άλλος άνθρωπος. Τον ευχαρίστησε για την… γενναιοδωρία του έφυγε για να συνεχίσει την αναβαθμισμένη ζωή του που όμως δεν είχε καμία διαφορά από αυτή που τον είχε οδηγήσει εξ αρχής ενώπιων του Φαραώ προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά με τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν;

Δεν πρόκειται να τα πάρουν όλα πίσω.

Ακόμα και ο πονηρός Φαραώ ήταν πιο μεγαλόψυχος.

Η άλλη μεγάλη πλάκα είναι ότι σύμφωνα με τα όσα λένε οι πολιτικοί συντάκτες οι νέοι φόροι και ο προϋπολογισμός θα είναι οι τελευταίες δραστηριότητες του Αλογοσκούφη ως υπουργού οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο διάδοχος του , που κατά πολλούς θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, θα μπορεί να λέει ότι δεν φέρει ευθύνη για ξεζούμισμα του Έλληνα πολίτη.

Στο μεταξύ οι μισθοί των βουλευτώ ν εξακολουθούν να είναι παχυλοί, να κυκλοφορούν με αμαξάρες που τους τις παρέχει το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος, και άλλα πολλά. Οι έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές που όμως άπαντες πρόσκεινται και σε κάποια πολιτική παράταξη (κανείς δεν είναι ανένταχτος) δεν τα λένε αυτά.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν τους κόβει. Μπορούμε ωστόσο να πιστέψουμε εύκολα όχι η τσέπη τους αντέχει.