Συνήγορος του Πολίτη εναντίων… Baby Dance...

... Και κάθε παιδικής τηλεοπτικής παρουσίας


Τα παιδιά είχαν ανέκαθεν την μαγική ιδιότητα να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και την συμπάθια του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι εκπομπές όπου τα ταλαντούχα παιδιά παίρνουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή και διαγωνίζονται μπροστά στις κάμερες. Από τις πρώτες που είχαν ξεκινήσει τα ένθετα με παιδικά talent show ήταν η Ρούλα Κορομήλα. Πρόσφατα είδαμε κάτι ανάλογο στο «Αυτός μας έλειπε» με τον Ανδρέα Μικρούτσικο και αποκορύφωμα της όλης κατάσταση είναι το «Baby Dance» που παρουσιάζει η Ζέτα Μακρυπούλια όππυ μικρά παιδιά διαγωνίζονται στον χορό.

Η έξαρση του φαινόμενου προκάλεσε την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη που ζητά να μπει ένα stop σε αυτού του είδους τα προγράμματα. Απευθύνθηκε σε όλους του αρμόδιους φορείς, ακόμα και στον Υπουργό Επικρετίας και το ΕΣΡ, προκειμένου να πετύχει την οριστική απαγόρευση της συμμετοχής ανήλικων παιδιών σε ψυχαγωγικά τηλεοπτικά προγράμ,ατα και διαγωνσμούς. Σας παραθέτουμς αυτούσια την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, όπου αν και δεν αναφέρονται ονομασίες συγκεκριμένων τηλεοπτικών εκπομπών, είναι –αν μη τι άλλο- εμφανές ενάντια σε ποιες στέφεται:


«Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρέμβει δημόσια για την προστασία των ανήλικων που συμμετέχουν σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές και διαγωνισμούς ταλέντων, από κινδύνους σε βάρος της ψυχοσωματικής τους υγείας αλλά και με στόχο την προστασία των ανήλικων θεατών τέτοιων προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία και συμμετοχή ανήλικων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές, και ειδικότερα τον τελευταίο καιρό σε τηλεοπτικούς «διαγωνισμούς ταλέντων», ο Συνήγορος απηύθυνε επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας κο Ρουσόπουλο, την οποία κοινοποίησε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής και το ΕΣΡ, με την οποία εφιστά την προσοχή της Πολιτείας ως προς την προστασίατης παιδικής ηλικίας και καλεί προς λήψη μέτρων. Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τους αρμόδιους παράγοντες να συνεργαστούν για την επεξεργασία και ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις ψυχαγωγικές εκπομπές, καθόσον υφίσταται νομοθετικό κενό στο θέμα αυτό, δηλώνοντας παράλληλα και τη δική του διαθεσιμότητα συνεισφοράς στην κατεύθυνση αυτή.

Στην επιστολή του ο Συνήγορος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα παιδιά και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συμπ΄ληρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικά προγράμματα και διαγωνισμούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, γίνονται συχνά «αναλώσιμες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και μπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισμών, κρίσεων, προκρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, μιμούμενα πρότυπα και συμπεριφορές ενηλίκων ώστε να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αποφέρει αυτή, μπορεί να συνιστά μία μορφή εκμετάλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορμητισμός και το παιχνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητα τους και απαιτούν την πρόωρη σεξουαλική τους ωρίμανση.

Οι συνέπειες είναι αυτονόητα δυσμενείς τόσο στα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές τις εκπομπές όσο και σε όσα τις παρακολουθούν. Σύμφωνα δε με έρευνες και μελέτες διεθνώς, τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλούν ψυχική και σωματική εξάντληση μέχρι παρενόχληση και εμπαιγμό από το περιβάλλον των παιδιών λόγω της αναγνωσιμότητας που αυτά αποκτούν, ψυχικό στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθμολογιών και δημόσια έκθεση των παιδιών χωρίς την κατάλληλη στήριξη τους.

Στην άμεση απάντηση του, ο Υπουγρός Επικρατείας ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προγραμματίζουν ημερίδα με εκπρόσωπους ειδικών φορέων για την κατάθεση απόψεων, ενώ παράλληλα θα κληθούν σε δημόσιο διάλογο οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, τα σθλλογικά όργανα και ιδιώτες, ώστε οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν να τύχουν της γενικότερης συναίνεσης και να καταστούν άμεσα εφαρμοστές.

Αναμένοντας τις σχετικές ενέργειες, ο Συνήγορος καλεί τους αρμόδιους φορείς σε εγρήγορση και επισταμένη ενασχόληση με το ζήτημα. Καλεί όμως και τους πολίτες σε ευαισθητοποίηση και απαξίωση τέτοιου είδους εκπομπών που προσβάλλουν την αισθητική αλλά κυρίως την παιδική ηλικία, η προστασία της οποίας αποτελεί υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας.»